Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. X

Gwarancja jakości

Firma Green River Sp. z o.o. pracuje w oparciu o najwyższe standardy jakości i bezpieczeństwa żywności. Jako producent szparagów firma wdrożyła i certyfikowała system Global G.A.P. Jego nadrzędnym założeniem jest dbanie o bezpieczeństwo produkowanej żywności, a więc oparcie produkcji nie tylko o wymagania systemu HACCP ale i dobre praktyki higieniczne i produkcyjne. System Global G.A.P. wymaga od producenta stosowania zasady identyfikowalności, która polega na możliwości prześledzenia całego cyklu produkcyjnego. Obecnie coraz częściej konsumenci i inni uczestnicy rynku chcą znać źródło pochodzenia produktu, warunki w jakich był uprawiany i ewentualnie przetwarzany.

W strategię jakościową firmy Green River wpisuje się także dbałość o jakość i bezpieczeństwo na etapie sortowania i pakowania szparagów, które odbywają się w obiekcie pakowalni firmy Blue River Sp. z o.o.. Gwarancję spełniania na tym etapie najwyższych standardów dają posiadane przez zakład Blue River certyfikaty jakości: Global G.A.P. i BRC.

System BRC to inaczej globalna norma bezpieczeństwa żywności. Została opracowana i opublikowana w 1998 r. w Wielkiej Brytanii. Norma BRC zawiera wytyczne dla producentów żywności, które mają ułatwiać produkcję bezpiecznej żywności oraz zarządzanie jakością produktów zgodnie z oczekiwaniami konsumentów. Posiadanie przez producenta żywności certyfikatu BRC daje gwarancję spełniania przez niego wymogów prawnych oraz zasad ochrony konsumentów. Dokument ten jest furtką do międzynarodowych sieci handlowych – odbiorców produkowanych przez Green River szparagów.

Plantacja szparagów znajduje się w odległości tylko 10 km od budynków pakowalni, dzięki czemu szparagi bardzo szybko po zbiorze trafiają na magazyn i halę produkcyjną. Ale jest to tylko jeden z wielu elementów dbałości o jakość produktu. We wszystkich procesach operacyjnych pojawia się element kontroli. Kontrolę zgodności z wdrożonymi systemami i polityką zajmuje się nie tylko wykwalifikowana kadra zarządzająca, ale i pracownicy mający bezpośredni kontakt z produktem – osoby pracujące przy uprawie, zbiorze szparagów, sortowaniu, pakowaniu i transporcie. I tak, na etapie uprawy kontrolowane są skład i sposób stosowania nawozów i środków ochrony roślin. Przy zbiorze kontroluje się postępowanie z zebranymi szparagami – czy są one prawidłowo ścinane, schładzane i czy w odpowiedniej kolejności trafiają do chłodni. Kontrolowany jest także stan zdrowia pracowników polowych i ich nawyki higieniczne.

Na polu rozpoczyna się proces identyfikowalności naszego produktu. Każda skrzynka z zebranymi szparagami otrzymuje odpowiednie oznaczenie, kod z którego możemy później wyczytać z jakiego dnia i sekcji pochodzi szparag. Kierowcy przewożący towar z pola do hali produkcyjnej mają obowiązek dbania o czystość pojazdu w którym znajdują się skrzynki ze szparagami oraz utrzymanie niskiej temperatury. Na terenie hali produkcyjnej szparagi są myte i przechowywane w chłodniczych warunkach. Ma to zapobiec utracie jakości produktu. Specjaliści do spraw jakości przypisują na podstawie specyfikacji klienta szereg pożądanych cech na jakie mają zwrócić uwagę pracownicy sortujący szparagi. Na etapie pakowania sprawdza się czy każde z opakowań jednostkowych i zbiorczych jest odpowiednio oznaczone i czy informacje na etykiecie produktu są zgodne ze stanem rzeczywistym. Po zapakowaniu szparagi trafiają prosto do chłodni, by zachować ich świeżość. Ostatnim etapem jest transport – wysyłka szparagów. Za kontrolę jakości szparagów na tym etapie i stanu opakowań odpowiada pracownik logistyki. Sprawdza on również stan czystości i temperaturę przestrzeni ładunkowej. Tylko w czystym, pozbawionym obcych zapachów i schłodzonym do temperatury 2°C samochodzie – chłodni dopuszczalny jest transport szparagów.

Tylko nadzorując każdy etap produkcji od pola do wysyłki możemy mieć pewność, że dostarczane przez nas szparagi były objęte najbardziej rygorystycznymi procedurami bezpieczeństwa żywności i zachowania świeżości.
 
Gwarancja jakości