Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. X

Sortowanie i pakowanie

Wstępnie schłodzone szparagi transportowane są w samochodzie do chłodni do pobliskiej pakowalni firmy Blue River Sp. z o.o. w Wąsoszu. Tutaj następuje mycie zimną wodą oraz szybkie schłodzenie surowca do 2°C. Jeszcze tego samego dnia po zwiezieniu z pola szparagi trafiają na halę produkcyjną, gdzie odbywa się ich sortowanie według ściśle określonych specyfikacji klientów i późniejsze pakowanie. Zainstalowana na hali produkcyjnej maszyna umożliwia skomputeryzowane sortowanie szparagów według kilku parametrów: grubość, długość, zakrzywienie i innych cech jakościowych.

Szparagi po sortowaniu można zakwalifikować do klasy I, spełniają nie tylko normy określone przepisami europejskimi ale i specyficzne wymagania odbiorców.

Pakowanie odbywa się ręcznie. Szparagi składane są w wiązki np. 250 g, 500 g i układane w specjalnych kartonach (opakowaniach zbiorczych) wykonanych z materiału nie chłonącego wody. Posiadamy nowoczesną technologię umożliwiającą na życzenie klienta pakowanie szparagów na tacki termozgrzewalne folią perforowaną. Szparagi w tackach stanowią produkt gotowy do sprzedaży np. w supermarketach.

Obok zautomatyzowanej linii sortującej przy sortowaniu i pakowaniu szparagów na dwóch zmianach pracuje 120 osób.