Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. X

Produkcja i zbiór

Firma Green River Sp. z o.o. ma do dyspozycji nowoczesny obiekt pakowalniczy z linią do sortowania warzyw i owoców. Inwestycja, choć pochłonęła dużo pracy i wymagała znacznego nakładu finansowego, przyniosła ogromny zysk w postaci podniesienia standardu jakości oferowanych szparagów.

Zbiór

Początek zbiorów szparagów zależy od nagrzania się gleby i przypada na połowę kwietnia. Przez 8-9 tygodni grupa 250-300 osób codziennie od wczesnych godzin rannych ręcznie, z dużą dozą staranności ścina wystające z ziemi wypustki szparagów. Wypustki szparagów zaczynają rosnąć, gdy temperatura w pobliżu karp osiąga około 10°C i rosną tym szybciej im jest cieplej. Od temperatury, wilgotności gleby oraz nasłonecznienia zależy również liczba zbiorów w danym dniu.

Świeże ścięte szparagi są bardzo nietrwałe. Aby zachować jakość, zebrane do plastikowych skrzynek szparagi tuż po zbiorze trafiają do chłodni,gdzie są schładzane do temperatury 2°C.